Dupa un sejur de 3 zile petrecut in Maramures (despre care am scris un alt articol), am ajuns si in frumoasa Bucovina. 

Ne-am cazat la o pensiunea Craciun in Localitatea Manastirea Gura Humorului, foarte aproape de manastirea Gura Humorului. In prima zi ne-am bucurat de linistea zonei, am petrecut dupa-amiaza in curtea pensiunii tolaniti pe un balansoar (pana seara tarziu admirand cerul instelat si depanand amintiri) .

Manastirea Gura Humorului

A- 2 a zi am plecat cu masina catre Suceava. Pe drum ne-am oprit in satul Stupca, unde am vizitat muzeul Ciprian Porumbescu ( am fost foarte impresionata de atmosfera din muzeu, cum am deschis usa muzeului ne-a intampinat celebra pisa ” Balada” compusa de acesta ), apoi am fost tot in sat si la casa unde s-a nascut si a crescut Ciprian Porumbescu si la cimitirul din sat in care se afla locul de veci al compozitorului.

La Suceava, am vizitat cetatea Sucevei, carea a fost renovata si arata foarte bine fata de acum 20 ani cand am mai vizitat-o intr-o practica din timpul facultatii si era aproape in ruina. Imediat, langa cetate se afla si Muzeul satului Bucovinean care merita sa il vizitati . Din Suceava am plecat spre manastirea Putna, grota lui Danil Sihastru si manastire Sucevita. De la manastire Sucevita am trecut prin satul Marginea unde am descoperit vasele din lut negru. In drum spre Gura Humorului am vizitat si salina de la Cacica.

Manastirea Putna

In Gura Humorului am traversat un pod mobil peste raul Moldova si am ajuns intr-o zona de padure foarte frumoasa si racoroasa cu cateva terase, amplasate chiar in padure la umbra.

A3-a zi am dedicat-o plimbarii cu mocanita de la Moldovita. Ne-am informat pe internet despre programul de functionare al mocanitei si am hotarat sa mergem cu prima plecarea de la ora 10:00. Gara de unde pleaca mocanita se afla foarte aproape de Manastirea Moldovita pe care am vizitat-o inaintea de a pleca cu mocanita.

Biletele pentru mocanita le-am achizitionat chiar din gara ( 35 lei / adult dus-intors si 20 lei/ copil dus-inors), masina am lasat-o in parcarea garii si am pornit in minunata calatorie prin Obcinele Bucovinei unde am descoperit peisaje de vis, liniste si o incarcare sufleteasca extraordinara.

La destinatie am gasit un targ cu produse traditionale unde am mancat placinte poale-n brau, bulz si am baut sirop de coacaze.

La intoarcere din plimbarea cu mocanita ne-am continuat drumul spre Manastirea Voronet.

Vestita Manastire Voronet este monument UNESCO. Biserica Mănăstirii Voroneţ a fost ridicată în anul 1488 în numai 3 luni şi 3 săptămâni, ceea ce constituie un record pentru acea vreme;

Pictura interioară a bisericii datează, în cea mai mare parte, încă de pe vremea lui Ştefan cel Mare, fiind realizată în 1496, iar pictura exterioară a fost realizată în perioada lui Petru Rareş;

Biserica Mănăstirii Voroneţ este supranumită „Capela Sixtină a Estului” datorită frescei de pe faţada de vest care ilustrează „Judecata de Apoi”

Va sugerez sa alegeti drumul Transrarau pentru a ajunge in staiunea Vatra Dornei. Acesta urca la o altitudine de 1.400 metri si face legatura intre Localitatea Pojorata (Valea Moldovei) si Localitatea Chiril (Valea Bistritei).

Bucovina o consider un colt de Rai in care merita sa mergi, sa iti incarci bateriile, sa te bucuri de natura, liniste, regasire de sine si nu in ultimul rand sa descoperi istoria.