Cum ajung de la aeroportul Schönefeld în Berlin?

Cu trenul regional  – o călătorie costă 3,40 euro. RE 7 și RB 14. Pleacă de două ori pe oră și fac opriri atât la Ostbanhof, una din cele mai mari gări ale orașului, cât și la Alexanderplatz, Friedrichstraße, Hauptabnhof și Zoologischer Garten. Durata unei călătorii până în Alexanderplatz este de 28 de minute. În plus, există și RB 22, un tren regional care face legătura cu Postdam.

Cu S-Bahn –recomandarea mea, trenul urban (S9 și S45) care ajunge pana in zona central – o călătorie costă 3,40 euro, acestea ajung si în afara centrului turistic. Mai multe detalii aici.

Un lucru important este că transportul public din Berlin (BVG – Berliner Verkehrsbetriebe) este integrat, deci cu același bilet poți merge pe autobuz, S-bahn (tren urban), U-bahn (metrou), tramvai și chiar pe unele trenuri regionale (spre Schönefeld și Potsdam).

Harta transportului public din Berlin este împărțită în trei zone tarifare: AB (zona urbană), BC și ABC (care include Postdam și aeroportul Schönefeld). O călătorie în zona AB costă 2,80 EUR, iar în zona ABC, 3,40 EUR. Biletul este valid două ore și îți permite să schimbi mijloacele de transport dacă mergi într-o singură direcție.

Pentru un abonament valid o zi, tariful este de  7 EUR (zona AB), respectiv 7,7 EUR (ABC), iar pentru un abonament de 48 ore pentru zona AB 16.90 EUR, zona ABC 17.90 Eur, un abonament de 72 ore pentru zona AB 23.90 EUR, zona ABC 24.90 Eur.

Ce este de vazut la Berlin

Domul Berlinului – cea mai impunătoare catedrală din Berlin. Deși poate fi văzută pe gratis în timpul slujbelor, recomandăm să îți iei bilet de intrare (7 EUR este prețul întreg), pentru că ai acces pe cupola Domului și la o panoramă superbă aspura orașului.

Turnul Televiziunii – având 368 de metri înălțime, este cea mai înaltă structură din Germania. Turnul se află într-unul din cele mai populare puncte ale orașului: Alexanderplatz și permite accesul turiștilor până în cupola de sticlă. Prețurile biletelor încep de la 13 EUR. Găsești mai multe detalii aici.

Se afla si un  restaurant panoramic. Mesele sunt puse pe o platforma care se invarte incet, incet si poti vedea Berlinul roata (panorama 360).

Grădina Zoologică– se spune că ar fi cea mai vizitată din Europa și numără peste 20.300 de animale din peste 1.500 de specii. A fost casa faimosului urs polar Knut și al ursului panda gigant Bao Bao. Un bilet pentru adulți costă 14,5 EUR, iar pentru copii, 7,5 EUR. Detalii, aici.

Gratuit

Reichstag – cladirea parlamentului german. Trebuie să te înregistrezi online aici, după care să te prezinți la clădrirea Reichstag-ului cu confirmarea primita pe email, cu circa 15 minute înainte de ora la care ai făcut rezervarea, sau daca nu reusesti poti face rezervare si la fata locului, numai ca trebuie sa astepti aproximativ o ora pentru a se transmite listele cu persianele care au facut rezervarea catre poarta de intrare in parlament. Totul e gratuit  si priveliștea este de milioane.

Sea Life AquaDom

Sea Life AquaDom este cel mai mare acvariu cilindric din lume care contine peste un milion de litri de apa, corali si sute de pesti colorati. Are 25 de metri inaltime si se poate vizita cu un lift care urca si coboara prin centrul lui. Pe langa asta, cei mici pot sa observe cum sunt hranite vietatile la anumite ore, pot vedea monstri marini demult disparuti sau pot atinge o stea de mare.

Plimbare cu autobuzul 100

Este un autobus supraetajat, si-n Berlin exista astfel de autobuze ( nu sunt cele turistice de tip hop-on-hop-off), iar cel cu numarul 100 are o ruta foarte buna, trece pe langa multe obiective turistice ca turnul televiziunii, Alexanderplatz, poarta Brandenburg, Reichstag si are capat de linie chiar langa gradina zoologica.

Biserica Sf. Nicolae se afla foarte aproape de Alexanderplatz, este o biserica gotica care in 1938 a fost transformata in muzeu si in al Doilea Razboi Mondial a fost devastate de bambardamente si incendii. In anii 80’ a fost refacuta in cadrul vastului proiect de refacere a centrului istoric.

Zidul Berlinului (East Side Gallery) este o portiune de 1.3 km (intre Oberbaumbrucke si Ostbahnhof) din zidul Berlinului a fost transformata in 1990 de 118 artisti din 21 tari intr-o opera de arta unica.

Topografia Terorii se afla in zona unde intre anii 1933 si 1945 se afla cartierul general al celor mai importante institutii naziste de persecutie si teroareGestapo (Politia Secreta de Stat).

Check point Charlie este cel mai cunoscut punct de trecere dintre Berlinul de Est sic el de Vest.

Potsdam

 Fara nici o indoiala, capitala landului Brandenburg, situat pe raul Havola este unul dintre cele mai frumoase orase ale Germaniei. Punctul de atractie al excursiei este Palatul Sanssouci, construit de regele Prusiei, Frederic al II-lea si inaugurat printr-un banchet stralucitor in 1747. Numele palatului nu era ales intamplator „fara griji”. Fusese numit astfel tocmai pentru ca regele il concepuse ca un loc de odihna. Aici se putea retrage departe de obligatiile curtii, dedicandu-se muzicii, discutiilor si dezbaterilor filozofice cu invatatii vremii

Piete de Craciun in Berlin:

In Berlin veti descoperii multe piete de craciun mai mici sau mai mari, dintre acestea cele mai importante sunt :

Gendarmenmarkt unde se organizeaza una dintre cele mai frumoase Piete de Craciun din Berlin. Obiecte de artizanat vechi, broderii, cioplitori in lemn si pietrari care-si prezinta munca lor, jongleri, acrobati, grupuri de dans si coruri, artisti de renume internationali, sunt ingredientele de succes ale acestui renumit targ de Craciun.

Palatul Charlottenburg din 2007 Castelul Charlottenburg gazduieste cea mai faimoasa Piata de Craciun din capitala Germaniei. Castelul si parcul sau sunt cufundate intr-o lumina romantica, peste 150 de comercianti din intreaga Germanie s-au strans aici sa-si prezinte obiectele de arta si artizanat vechi, sunt organizate targuri de meserii si nu in ultimul rand aici se desfasoara un adevarat spectacol culinar. Puteti admira vestitele casute din lemn multicolore imbracate in haine de sarbatoare

Alexanderplatz

Primaria rosie

Palatul operei

Sony Center si Potsdamer

In concluzie Berlinul este un oras care merita descoperit mai ales in perioada targurilor de Craciun, cu siguranta veti ramane cu amintiri de nuitat din aceasta excursie.