MARAMUREȘ
Vacanta noastra in Maramures am inclus-o intr- un circuit impreuna cu zona Bucovina , dar nu este cazul să mai lungim vorba, așa că hai la drum, să vedem ce chestii faine sunt de văzut în „Maramureș, plai cu flori„.
Obiective turistice în Maramureș:
Cimitirul Vesel din Săpânța
Spre deosebire de majoritatea cimitirelor din lume, Cimitirul Vesel din Săpânța are o altă abordare despre moarte. Este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din România, deoarece crucile din interior au mesaje vesele și totul este decorat cu motive tradiționale. Fiecare cruce este pictată într-o nuanță specială de albastru, cunoscută și sub denumirea de „albastru de Săpânța”, o culoare unică precum „albastrul de Voroneț”.
Cascada Cailor
Este una dintre cele mai frumoase cascade din România, cu o înălțime de aproximativ 90 de metri, care se află în apropierea stațiunii montane Borșa. Cascada Cailor este spectaculoasă în orice sezon, deoarece apele care se adună pe Muntele Cailor se strâng într-un cerc glaciar și alunecă pe versantul abrupt al Muntelui Piatra Rea și se revarsă peste Podul Cailor.
Satul Breb
Satul Breb este una dintre locațiile emblematice din zona Maramureș. Aici se regăsesc case din lemn, dar și o biserică unică, datând încă din secolul al XVI-lea. Zona este plină de istorie, iar localnicii sunt ospitalieri și pregătiți să spună secretele acelor locuri.
Lacul Albastru, Baia Sprie
Lacul este unic în lume deoarece își schimbă culoarea în funcție de poziția Soarelui și de temperatura apei. Astfel, lacul din Baia Sprie este primăvara albastru și vara verde închis cu nuanțe de smarald, în timp ce toamna devine mai închis la culoare. Lacul Albastru a fost declarat rezervație naturală și se află într-o zonă sălbatică, neamenajată.
Memorialul Sighet
Este amenajat în clădirea fostei închisori din orașul Sighetu Marmației și mai este cunoscut și sub denumirea de Închisoarea Miniștrilor, deoarece acolo au fost închise și torturate mai multe personalități din epoca interbelică. Este unul dintre obiectivele turistice din Maramureș pe care trebuie să-l vizitezi, pe lângă Cimitirul Săracilor, locul unde au fost îngropați peste 50 de deținuți politici care și-au pierdut viața în Închisoarea Miniștrilor.
Mănăstirea Bârsana
Considerată una dintre cele mai frumoase mănăstiri din România, Bârsana a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea și reflectă credința puternică a localnicilor, deoarece locul în care a fost ridicată a fost un cimitir în trecut. Mănăstirea este un loc impresionant din Maramureș datorită picturilor interioare. Predomină culorile alb, roșu și albastru, iar scenele religioase pictate au influențe din stilul baroc.
Muzeul de mineralogie din Baia Mare
Muzeul de mineralogie este cel mai vast muzeu regional din Europa în interiorul căruia se regăsește o colecție impresionantă de minerale, fosile și roci, dintre care aproximativ 1.000 de elemente sunt unice în lume. Muzeul din Baia Mare este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice care include cele mai rare exponate.
Muzeul Etnografic Muzeul Maramureșean
Este alcătuit din două sectoare: Secția de aer liber (Muzeul Satului) și Secția Pavilionară. Muzeul Satului a fost creat în 1984 și este localizat în prezent pe Dealul Florilor, iar secția pavilionară a fost creată în anul 1964 și conține numeroase obiecte din Țara Chioarului, Codrului, Lăpușului și Maramureșului.
Valea Vaserului
Una dintre cele mai pitorești zone din România, de unde nu lipsește renumita Mocăniță a Maramureșului. Aici este ultimul tren cu aburi din țara noastră. Valea Vaserului se întinde pe o suprafață de 40 km, iar peisajul este fascinant și poate fi observat din vagoanele închise ale Mocăniței.
Sighetu Marmației
Fosta capitală a regiunii Maramureș este Sighetu Marmației, unul dintre cele mai cunoscute și vizitate orașe. Aici este punctul de plecare pentru toate atracțiile turistice importante din zonă. Orașul este plin de locuri fascinante și este cunoscut pentru bogatul patrimoniu cultural, dar și pentru numeroasele muzee care spun istoria orașului.
Munții Rodnei
Pentru iubitorii de drumeții montane, Munții Rodnei sunt unul din obiectivele turistice din Maramureș care nu trebuie ratate. Cele mai multe trasee au ca punct de plecare stațiunea Borșa. De aici, se poate ajunge la Lacul Știol, Șaua Gărgălău, Cascada Cailor sau Lacul Iezer. Muzeul Satului Maramureșean Un punct de atracție turistică localizat în Sighetu Marmației. Muzeul, inaugurat în anul 1981, grupează o colecție de case specifice zonei Maramureșului. Programul de vizitare este în fiecare zi, în intervalul 10.00-18.00, iar prețul unui bilet este 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru elevi, studenți și pensionari.
Turnul Sfântului Ștefan din Baia Mare
Turnul este tot ce a mai rămas din fosta biserica Sfântul Rege Ștefan din Baia Mare și poate fi găsit la intersecția străzilor Crișan și 1 Mai. Este accesibil printr-o scară de piatră, în formă de spirală, urmată de niște scări de lemn. Turnul, construit din piatră masivă, a fost ridicat la inițiativa principelui Ioan de Hunedoara, pentru a marca victoria de la Ialomița (1442) împotriva otomanilor. Astăzi, este deschis publicului care vrea să-l viziteze, zilnic, intrarea fiind gratuită.
Pasul Prislop
Pasul Prislop este cea mai înaltă trecătoare din Carpații Orientali, fiind situat la o altitudine de 1.416 metri. În Pasul Prislop, poți vizita Hanul și Mănăstirea Prislop, Muzeul Rădăcinilor și Monumentul de la Preluca Tătarilor. Mănăstirea Rohia
Lacurile sărate de la Ocna Șugatag
Pentru un moment de respiro în Maramureș, o vizită în stațiunea balneară Ocna Șugatag este bine-venită. Lacurile sărate din Maramureș sunt dezvoltate în doline de dizolvare pe sare.
Lacurile sărate din Maramureș sunt unice în Europa, datorită modului de formare. Prin secolul al XIV-lea aici era o zonă minieră importantă de extragere a sări, dar după ce s-au oprit exploatările, minele au fost părăsite. Cu timpul, ploile au dus la dărâmarea tavanului minei, lucru care a determinat apariția lacurilor cu apă salină.
Ei! Orice turist merită să vadă aceste obiective turistice, să respire aerul curat de aici și să stea de vorbă în tihnă cu oamenii locului. Este o adevărată încântare!
Pe final, îți lansez provocarea de a alege o vacanță în Maramureș și, cu siguranță, îți vei mulțumi la întoarcere.
Ai toată garanția mea!